Odmor u netaknutoj prirodiPOVIJESNE ZNAMENITOSTI

 Crkva Sv. Ivana Nepomuka
- Vrbovsko
Prvobitna župna crkva bila je izgrađena 1755/6. g. Zbog trošnosti je porušena 1887. g.,a gradnja nove započela je 1893. g. Ista je dovršena u jesen iduće godine no i ona je zbog slabog građevinskog stanja porušena 1901. g. Odmah nakon rušenja započela je gradnja nove današnje crkve, dovršene i posvećene 1904. gogine. župnu crkvu Sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom dijeli od ceste omanji ozelenjeni prostor. To je velika građevina s križnim tlocrtom i poligonalnim svetištem i zvonikom prigrađenim uz sjeverni zid crkve. Izgrađena je u pretežno neogotičkim oblicima, te su sva vanjska pročelja bogato raščlanjena lezenama i otvorima. Unutrašnjost svetišta, pokrajnjih kapela i lađe svođeni su neogotičkim svodovima. Crkva posjeduje neolitske olatare a od najstarijeg inventara ističe se tzv. sunčana monstranca i mjedeni pozlaćeni ciborij te pozlaćeni bakreni kalež. Osim slika Križnog puta nalaze se i dvije slike koje je darovala Marija Terezija: jedna prikazuje uznesenje Marije na nebo, a druga austrougarskog princa Rudolfa sa konjem i svećenikom koji pohađa bolesnika.
Dvorac Zrinsko Frankopanski
- Severin na Kupi
Jednokatni je dvorac četverouglaste osnove smješten na liticama rijeke Kupe što predstavlja dodatnu atrakciju obzirom da pogled pada na dolinu rijeke Kupe, mjesto Riblje te susjednu Sloveniju. U unutrašnjem dvorištu dvorca hodnici su s arkadama, a na vanjskim uglovima cilindrične kule. Rešetke na prozorima su baroknog oblika. Dvorac datira iz 15 st. ali je 1800. g. preuređen i današnjeg je izgleda. Okružuje ga stoljetni park s kapelom Sv. Florijana proglašen spomenikom prirode.
Crkva Blažene Djevice Marije na nebo uzete - Lukovdol
Predstavlja jednu od najstarijih crkava u Gorskom kotaru. Današnja crkva građena je prema napomeni župnika negdje oko 1573. g. Radi se o kasnogotičkoj građevini smještenoj malo na povišenom položaju u središtu naselja. Jednobrodna je, s polukružnim svetištem i masivnim tornjem visokog i šiljatog krova. Zahvaljujući vrijednom radu župnika i njegovih vjernika crkva je prekrasnog hortikulturnog uređenja te je 2002. g. u akciji Hrvatske Turističke zajednice osvojila Zeleni cvijet sa srebrnim znakom u konkurenciji najljepšeg sakralnog objekta kontinentalne Hrvatske
Kapela Sv. Franje Ksaverskog - Rtić

Crkva Sv. Franje Ksaverskog iz 17. st. jednobrodna je proštenička crkva s trostranim završetkom, kupolastim svodom nad brodom i pobočnim zvonikom koji je vjerojatno nastao kao obrambeni objekt. U Crkvi je sačuvan izuzetno zanimljiv i kvalitetan inventar koji sadrži drvene, rezbarene, polikromirane i pozlaćene oltare. Drveni barokni namještaj bogato je rezbaren: tri pozlaćena i polikromirana oltara s relikvijarom, sakristijski ormar, ispovjedaonice, crkvene klupe. Zbog navedenog predstavlja jedan od najvrednijih sakralnih objekata Gorskog kotara.
Crkva i Manastir Sv. Jovana Preteče - Gomirje

Crkva Sv. Jovana Preteče Najzapadniji pravoslavni Manastir u Europi u čijem sklopu je i crkva Sv. Jovana Preteče nalazi se u Gomirju mjestu nedaleko Vrbovskog (5km). Godinom osnivanja Manastira smatra se 1600., a gradnja današnje crkve započela je 1719. Pravoslavna crkva manastira u Gomirju je jednobrodna građevina prizidana uz trokrilni jednokatni manastir. Na unutrašnjim stijenama vidljivi su tragovi barokne zidne dekoracije. Sve vrijeme postojanja Manastir je poznat kao duhovni centar pravoslavnih vjernika.

 

FOTO GALERIJA

Pogledajte fotogalerije naše kuće i okučnice

više


KALENDAR

Ovdje možete pogledati slobodne termine.

više


PREPORUČUJEMO

Ukoliko ste željni avantura ili dobre hrane imamo nekoliko atraktivnih ponuda za vas.


Paintball park Vrata

Gorski Tok


 


Kulturne znamenitosti


Prirodne znamenitosti


OstAle znamenitosti