Odmor u netaknutoj prirodiKULTURNE ZNAMENITOSTI

 Memorijalni muzej Ivana Gorana Kovačića - Lukovdol
Lukovdol - rodno mjesto pjesnika I.G.Kovačića i kulturno središte Grada Vrbovskog. Goranova rodna kuća pretvorena je u muzej u čijem sklopu su knjižnica, galerija i memorijalni dio sa stalnim postavom o Goranovom životu i stvaralaštvu. Goran je dao cijeloga sebe-svoju umjetnost i život. Otuda njegova vječna mladost, i sva njegova proljeća- Goranova proljeća, manifestacija koja se svake godine priređuje prvog dana proljeća, 21. ožujka, na dan Goranovog rođenja (1913.) upravo u njegovom rodnom Lukovdolu. Pored rodne kuće koja je renovirana u ljeto 2003.godine, svakako posjetite i amfiteatar sa spomenikom kojeg je izradio Vojin Bakić.
Oblikovna likovna radionica Plemenitaš

Oblikovna likovna radionica Plemenitaš je umjetnička organizacija smještena u nekadašnjoj školi u selu Plemenitaš. Od 1996. godine tijekom ljetne sezone u njoj se održavaju likovno umjetnički sadržaji koji potiču kulturni turizam Gorskog kotara, županije primorsko goranske i RH. OLR Plemenitaš ima radni atelje, vanjski radni prostor, galerijski prostor, spavaonice za 15. sudionika, malu galeriju za izložbe, književne večeri, manje koncertne nastupe.


Galerija Alrauna Presika
Gđa. Velinka Burić - amaterski se još od 1970. g. bavi oblikovanjem drveta, grana i panjeva koje pronalazi u šumama Gorskog kotara. Sve su to zanimljivi oblici neobične prirodne ljepote, koji su oblikovani minimalnim drvorezačkim zahvatima u fantastične forme ptica, životinja i ljudi. Do sada je izradila oko 600 figura, a među kojima se posebno ističu: Blagodati prirode, Vepar, Srndać, Mumija, Picasso, žrtva rata. U prostoru vlastite kuće izlaže svoje radove koje možete pogledati. Galerija se nalazi 200 metara od kuće.


Zaštićena ruralna područja Vrbovskog
Primjeri starinske goranske kuće gotovo su nestali. Ipak, njezini najbolji, a i najrazvijeniji ostaci sačuvali su se u nekim zaklonjenim krajevima. Kada Vas put dovede u Vrbovsko posjetite etnološko naslijeđe zaštićenih sela uz Kupu. Sela Zaumol, Plemenitaš, Zapeć, Blaževci i Štefanci vrijedni su primjeri tradicijske arhitekture. čovjek se uvijek iznova mora zadiviti negdašnjoj lakoći organizacije života pod istim krovom. Sve je tako skromno a opet zadivljujuće, ispunjeno toplinom i zdravim životom. U Izradi kuća korišteni su izvorni materijali drvo - smrekovo i jelovo te kamen, a krovovi su uglavnom bili prekriveni šindrom. Ulazna prostorija u kuću Gorskog kotara bila je kuhinja koju ovdje nazivaju sala ili veža. Svakako najznačajnije mjesto svake kuhinje pripadalo je ognjištu ili peći na kojoj se kuha hrana. Nekoć su seoske kuće imale otvorena ognjišta ispred kojih je dio stropa kuhinje bio nadsvođen boltom, kao bi se krovište kuće zaštitilo od iskre iz ognjišta. Soba seoske kuće redovito je imala idanu peć za zagrijavanje prostorija. Namještaj je bio proizvod seoskih majstora stolara. Uglavnom su to: postelje, stolovi, stolci, škrinje, boro-ormari s ladicama. Posuđe i sitniji inventar držali su u ormarićima ili zidnim policama. Uz škrinje za robu kuća je nekoć imala i škrinju za brašno te bačve, drvene posude od dužica u kojima se sirilo mlijeko i izrađivao maslac. To su sirnica - uska visoka posuda i stap sa stepaljkom.

FOTO GALERIJA

Pogledajte fotogalerije naše kuće i okučnice

više


KALENDAR

Ovdje možete pogledati slobodne termine.

više


PREPORUČUJEMO

Ukoliko ste željni avantura ili dobre hrane imamo nekoliko atraktivnih ponuda za vas.


Paintball park Vrata

Gorski Tok

 


Povijesne znamenitosti


Prirodne znamenitosti


OstAle znamenitosti